2/05/2016

2/05/2016

CHURROS


Nie zawsze czwartek musi być tłusty. Dziś dla odmiany niech to będzie piątek. Wczoraj udało mi się zjeść dosłownie kilka słodkości jednak nie do końca miałam czas by ucztować i świętować w jeden z najfajniejszych dni w roku. Odbijam sobie dzisiaj. W czwartek zrobiłam pączki z serka homogenizowanego i... churros, które okazały się dla mnie niesamowitym hitem.

O churros słyszałam już od jakiegoś czasu. Jednak przekonałam się do nich w tłusty czwartek, w którym postanowiłam je upichcić. Jest to hiszpański smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu pręcików. Do wykonania niezbędny jest rękaw cukierniczy bądź szpryca - choć ja osobiście polecam szprycę, bo z rękawem jest dużo brudnej roboty (albo jestem po prostu niezdarna). Można posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub bez, ale również z sosem czekoladowym. Przepis zasięgnęłam z mojej ulubionej kulinarnej strony - kwestii smaku.
Składniki: 
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa (będzie też dość gęsta).
  • Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  • Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
     
    Sos czekoladowy: 
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • szczypta cynamonu
    • opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili
    • 100 g czekolady ciemnej deserowej
    • 1 łyżka masła

Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.

SMACZNEGO!


 




7 komentarzy:

  1. Mniami jakie pyszności!:))

    Zapraszam do obserwacji naszego bloga !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności <3 w wolnej chwili zapraszam do mnie:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pyszności!
    O tej porze powinno być zabronione oglądanie takich postów :)
    ___________________
    www.justynapolska.com
    Fashion & Beauty

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je, jadłam będąc w Barcelonie z dodatkiem pysznej gorącej czekolady. :)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 , Blogger