BEZA PAVLOVA

 

Beza Pavlova to jeden z najlepszych deserów jakie miałam okazję jeść, a wierzcie mi, że jadłam ich naprawdę sporo! Połączenie bezy, kremu i owoców to świetne i delikatne połączenie, które tworzy zestaw idealny, doskonały. Cała trudność deseru to zrobienie odpowiedniej bezy. Niestety, kiedy robiłam ją pierwszy raz nie wyszła idealna. Skończyło się na tym, że wylądowała w kubkach razem z owocami przełożona kremem. Jednak jak to się mówi: nie myli się tylko ten co nic nie robi.
Wskazówki:
  • jeśli czujesz, że białka prawidłowo się ubiły – nie przeciągaj i zacznij dodawaj cukier puder
  • cukier puder dodawaj stopniowo
  • bezę włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, a po chwili zmniejsz do 140 stopni
  • najlepiej upiec bezę wieczorem aby miała wystarczająco dużo czasu by wyschnąć

 

Składniki:
beza:
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru (zazwyczaj dodaję na przysłowiowe oko)
krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
  •  białko ubić na sztywno. Kolejno w małych porcjach dodać cukier puder, a następnie na wolnych obrotach skrobię i sok z cytryny
  • pianę wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając na dwa okręgi (20cm). Wyrównać pianę, można zrobić delikatne zagłębienie w środku zgarniając boki do góry
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć bezy i po chwili zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec godzinę. Jednak gdyby bezy za bardzo się zarumieniły należy zmniejszyć temperaturę do 130 stopni albo nawet 120 stopni – prawidłowa beza powinna być koloru kremowego/białego
  • kolejno wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki aby bezy wystygły. Jak wyżej wspomniałam warto zrobić ją wieczorem i zostawić przy uchylonym piekarniku całą noc
  • ubić śmietanę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać mascarpone, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę
  • pierwszą bezę ułożyć na paterze, rozsmarować połowę kremu i położyć dowolne owoce np. kiwi, borówki, truskawki, maliny, brzoskwinie  (to na co macie ochotę)
  • położyć drugą bezą, posmarować resztę kremu i rozłożyć resztę owoców
  • deser trzeba trzymać w lodówce

Życzę smacznego!

 

12 komentarzy Write a comment

Please add an author description.

12 komentarzy

  • Sara Dunaj 29 lipca 2017

    Miałam ostatnio ochotę zrobić właśnie jeden z takich deserów :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

  • Angelika 28 czerwca 2017

    ostatnio koleżanka z pracy przyniosła taka bezę pavlova, ale z truskawkami:)

  • DaisyLine 26 czerwca 2017

    Wygląda mega smacznie!
    Miłego dnia, DaisyLine

  • Filozofia Smaku 25 maja 2017

    Pavlova zawsze kojarzy mi się z latem. W połączeniu z delikatnym kremem i owocami zawsze smakuje świetnie. Twoja wygląda bardzo apetycznie.

  • KarolinaJerzak 15 maja 2017

    Moja ulubiona ! :)

  • Kuchenne Potyczki Alergiczki 15 maja 2017

    Pięknie wygląda! Też ostatnio się pokusiłam o eksperyment z bezą i w końcu się udała :) Zapraszam do odwiedzin ! :)

  • exality 14 maja 2017

    smakowicie wyglada:)

  • Karlee 14 maja 2017

    Smakowicie to wygląda :)

  • Anks_blog 12 maja 2017

    Kiedyś próbowałąm zrobić ale mi nie wyszło chyba skuszę się ponownie :D

  • coosure 12 maja 2017

    Ale się głodna zrobiłam, kurcze! Muszę takie pyszności zrobić ♥

  • Klaudia | Lua 12 maja 2017

    Nie wiem jak to możliwe, ale jeszcze nie miałam okazji takiej spróbować. Zdecydowanie muszę to nadrobić :D

  • Po prostu Kasia 11 maja 2017

    Narobiłaś mi smak :)

Leave a Reply