Bułki drożdżowe z nutellą

Zacznijmy od tego, czy jest tu ktoś, kto nie lubi Nutelli? Osobiście nie znam takiej osoby. Wydaje się, że jest to dosyć nieprawdopodobne. Dzisiaj postanowiłam sobie dogodzić, a jednocześnie chwile się zrelaksować i poszłam eksperymentować do kuchni. W sobotnie popołudnie wjechały bułki drożdżowe z nutellą i domowym dżemem. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze drożdżówki, ale myślę, że wyszły dosyć nieźle. Dobra, koniec gadania. Przejdźmy do sedna.

Składniki (na ok. 33 drożdżówki):

  • 1kg mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 80g roztopionego masła,
  • 500ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka soli.

Rozczyn z drożdży:

  • 50g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • 6 łyżek mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka – potrzebne do posmarowania bułek :)

Wykonanie:

  1.  Na początek należy wykonać rozczyn z drożdży.  Do niewielkiego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (pamiętajcie, że zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.  Dodać mąkę, wymieszać by nie było grudek. Przykryć ściereczką, odstawić na jakieś 30minut.
  2. Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić. Pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrób ciasto by było odpowiednio miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, wrzuć do lekko oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze krótko je wyrób, podziel na dwie części. Formuj małe bułeczki, spłaszcz je, nałóż nutelle bądź inne nadzienie i dokładnie je zalep :)
  4. Ułóż bułki na blaszce na papierze do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30minut. Bułki powinny podwoić swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je mieszanką jajka i mleka, następnie oprósz kruszonką ( 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, pół kostki masła, ugnieć).
  5. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Piecz 20minut. Smacznego :)

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply