CHURROS

 

Nie zawsze czwartek musi być tłusty. Dziś dla odmiany niech to będzie piątek. Wczoraj udało mi się zjeść dosłownie kilka słodkości jednak nie do końca miałam czas by ucztować i świętować w jeden z najfajniejszych dni w roku. Odbijam sobie dzisiaj. W czwartek zrobiłam pączki z serka homogenizowanego i… churros, które okazały się dla mnie niesamowitym hitem.

 

O churros słyszałam już od jakiegoś czasu. Jednak przekonałam się do nich w tłusty czwartek, w którym postanowiłam je upichcić. Jest to hiszpański smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu pręcików. Do wykonania niezbędny jest rękaw cukierniczy bądź szpryca – choć ja osobiście polecam szprycę, bo z rękawem jest dużo brudnej roboty (albo jestem po prostu niezdarna). Można posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub bez, ale również z sosem czekoladowym. Przepis zasięgnęłam z mojej ulubionej kulinarnej strony – kwestii smaku.
Składniki: 
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa (będzie też dość gęsta).
  • Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  • Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
     
    Sos czekoladowy: 

    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • szczypta cynamonu
    • opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili
    • 100 g czekolady ciemnej deserowej
    • 1 łyżka masła

 

Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.

SMACZNEGO!

 

 

You Might Also Like...

7 komentarzy

Leave a Reply