Gnocchi

Gnocchii to włoskie kluski, które chodziły za mną już długi czas. Aż w końcu nadszedł moment, w którym się zmotywowałam. Nie byłam tak ambitna by robić kluski samodzielnie (może innym razem), swoje kupiłam w biedronce, ale z tego, co wiem, możecie dostać je również w lidlu. Niestety, ja nie mogłam ich tam namierzyć. Przepis to jak zwykle pełna improwizacja. Oczywiście nie spisałam szczegółów dotyczących składników, ale mam nadzieję, że uda mi się to odpowiednio odwzorować – robienie wszystkiego na oko, ma właśnie takie minusy.

Składniki:
  • 2 opakowania gnocchi,
  • pęczek natki pietruszki,
  • boczek,
  • pomidory suszone,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ser żółty w kostce,
  • śmietana duża 18%,
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli.
Wykonanie:
  1. Wrzuć na chłodną patelnie pokrojony boczek by wytopić tłuszczyk. Kiedy będzie zarumieniony wyjmij go za pomocą łyżki cedzakowej, a tłuszcz zostaw.
  2. Na patelnie wrzuć cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista dodaj przeciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojony czosnek. Znów sięgnij po łyżkę cedzakową i wyjmij przysmażoną cebulę i czosnek.
  3. Do pozostałego tłuszczu dodaj masło klarowane, a następnie gnocchi (oczywiście wcześniej ugotowane). Delikatnie podsmaż, ale pamiętaj by nie pozbawić ich kształtu.
  4. Do przypieczonych klusek dodaj boczek, cebulę, czosnek i pokrojone w paski pomidory suszone. Zalej to śmietaną wymieszaną z serem oraz natką pietruszki. Przypraw wedle uznania. Czekaj aż konsystencja dania odpowiednio się zredukuje.

SMACZNEGO!

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply