Krem z dyni hokkaido

Czy jest ktoś kto nigdy nie jadł zupy krem? Myślę, że nie ma takich osób. Ponadto 90% z nich uwielbia zupy krem,a te można robić ze wszystkiego – według własnego widzimisię. Moją propozycją (co prawda jedną z miliona) jest zupa krem z dyni.

Składniki:
ok. 2,5kg dyni hokkaido
2 średnie cebule
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1 marchew
3 ziemniaki
2-3 litry bulionu
2cm korzenia imbiru
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa, chilli, kurkuma, papryka słodka

Wykonanie:

1. Umyj dokładnie dynię, wydrąż środek i pokrój w kostki. Pamiętaj, że pestki słonecznika można śmiało wysuszyć zamiast wyrzucać do kosza.

2. Do garnka na zupę wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie na gorący olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę/plastry marchew, pietruszkę i dynię. Po 15 minutach dodaj 2 litry bulionu – jeśli lubisz bardziej rzadką konsystencję dodaj więcej bulionu i gotuj pod przykryciem 30minut.

3. Pod koniec gotowania dopraw zupę przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatałowa, chilli, kurkuma, papryka słodka) oraz dodaj 2cm startego korzenia imbiru. Następnie zblenduj ją na gładką, jednolitą masę.

4. Zupę można śmiało podać z dodatkiem sera feta oraz prażonego słonecznika.

1 Comment Write a comment

Please add an author description.

1 Comment

  • coosure 8 listopada 2019

    Ja taka miłośniczka dyni to nie bardzo.. ale znam kogoś, komu danie się spodoba ♥

Leave a Reply