MARCHEWKOWE MUFFINY

Muffiny to szybki i prosty deser, który można jeść bez końca. Uwielbiam przeróżne jego formy – czekoladowe, z jabłkami i cynamonem, z orzechami, z dynią, nuttellą i malinami. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych deserów świata! Myślę, że nie da się go zepsuć, choć może znajdą się tacy ochotnicy. Aczkolwiek dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na uwielbiane przeze mnie muffiny. Któregoś dnia cierpiałam z nadmiaru czasu, dlatego standardowo postanowiłam zrobić coś do jedzenia (jak się nudzisz – jedz!). Zaciekawiona połączeniem marchewki, cynamonu i pomarańczy popędziłam do kuchni i… zakochałam się.

 

Składniki:
Muffiny

  • 5 marchewek
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 5 łyżeczek cynamonu, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • około 1,5 łyżki skórki pomarańczy (ja ścieram na oko)
  • około 5 łyżek soku z pomarańczy

Wykonanie

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami
  3. W drugiej misce wymieszać olej, jajka, cukier, marchew, ekstrakt waniliowy.
  4. Wszystkie składniki połączyć mieszając – najlepiej za pomocą łyżki.
  5. Masę przełożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 minut.

By zrobić lukier wystarczy złączyć ze sobą wszystkie składniki i wymieszać. Jeśli nadejdzie potrzeba można dolać soku bądź dosypać pudru by otrzymać odpowiednią konsystencje.

Muffiny można potraktować lukrem kiedy wystygną! :)

 

4 komentarze Write a comment

Please add an author description.

4 komentarze

Leave a Reply