Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami snickersa

Jak się macie na kwarantannie? Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie do końca wiadomo na co. Przychodzę do Was z pomocą. W sobotę mama poprosiła mnie o zrobienie czegoś słodkiego. Na początku zapał był zerowy, aż tu nagle dostałam olśnienia. Masło orzechowe lubię, snickersy kocham, więc uznałam, że spróbuję to połączyć. Chwila eksperymentów i udało się (choć przyznam szczerze, że nie byłam przekonana, co do efektu końcowego). Ankieta dotycząca wstawienia przepisu na bloga w ponad 90% przekroczyła TAK, więc przejdźmy do rzeczy.

MUFFINY Z MASŁEM ORZECHOWYM I KAWAŁKAMI SNICKERSA

Co będzie potrzebne?

  • 2 solidne łyżki masła orzechowego,
  • 3 duże snickersy (można dodać mniej lub więcej, wszystko zależy od upodobań),
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 12 łyżek stopionego masła.

To do roboty!

  1.  W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej misce składniki mokre (jajka, mleko, masło stopione).
  2. Następnie mokre składniki przelej do suchych. Wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka dodaj masło orzechowe, a następnie snickersa pokrojonego w kosteczki.
  3. Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
  4. Przygotuj foremki do muffin*. Wypełnij je ciastem i piecz 30minut.

 

* Jeśli chodzi o mnie jestem strasznym leniem, dlatego lubię ułatwiać sobie życie. Często do silikonowych form na muffiny wkładam te papierowe by w razie czego mieć szybszą możliwość pieczenia kolejnej partii.

Myślę, że równie fajną opcją będzie dodanie orzeszków ziemnych, które świetnie podbiją smak batona w muffinach. Ja niestety nie miałam ich w domu, ale następnym razem na pewno je dodam.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Ewelina
    10 lipca 2020 at 10:05

    Świetnie smakuje :) idealny pomysł na deser dla dzieci, bo wizerunkowo bardzo zachęca, a dzieciaki są czekoladożercami.

Leave a Reply