Sernik dyniowy

Uwielbiam dynię i jej wszelkie zastosowania – na słodko, ostro, słono. Do wyboru do koloru. Wielkimi krokami zbliża się halloween, które kojarzy się z dyniami, makijażami, przebierankami, ale niestety u mnie tego nie znajdziecie. Raczej nie cechuje się talentem w kwestii makijażu aczkolwiek przychodzę do Was z propozycją jedzenia! Na pierwszy ogień przygotowałam sernik dyniowy z białą czekoladą na kakaowym spodzie. Ciasto jest mega delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach.

Masa serowa:                                                                                 
800g puree z dyni
1kg zmielonego twarogu
500g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
2 x budyń waniliowy/śmietankowy (proszek)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g białej czekolady
4 jajka

Spód:
200g mąki pszennej
3 łyżki kakao
150g zimnego masła
5 łyżek cukru

Wykonanie:
1. Do sernika możesz użyć zarówno zwykłej dyni jak i odmiany hokkaido. Jeśli zdecydujesz się na te pierwszą to polecam na początek pokroić ją na części, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30minut w 180 stopniach. Warto obierać ją po upieczeniu, ponieważ dużo lepiej odchodzi skórka. Później blendujemy :) Jeśli chodzi o dynię hokkaido tu mamy trochę łatwiej, ponieważ tej nie obieramy. Wystarczy pokroić na kawałki, piec również na ok. 30minut w 180stopniach, po ostygnięciu blendować.

2. Spód: zagnieć ciasto kruche z podanych składników, połącz w gładką kulę i schłodź w lodówce przez ok. 30minut.

3. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep ciastem i podziurkuj widelcem. Ustaw piekarnik na 180 stopni, wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz 15minut.

4. Masa serowa: zmiksuj twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, maką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym. Dodaj roztopioną białą czekoladę, jajka i jeszcze raz zmiksuj.

5. Masę serową wyłóż na kakaowy spód i piecz ok. 40minut w 190 stopniach – do ścięcia masy. Po wystygnięciu ciasta na wierzch nałożyłam dżem z aronii z dodatkiem 2 łyżek soku pomarańczowego.

2 komentarze Write a comment

Please add an author description.

2 komentarze

  • style-of-secret 28 października 2019

    OOoo kurczę, muszę przyznać, że jest to dla mnie nowość, nigdy nie jadłam takiego ciacha, koniecznie muszę wypróbować ten przepis mmmmmm <3

  • ŻyjeszWeMgle 27 października 2019

    Koniecznie muszę spróbować 😁☝️

Leave a Reply