SERNIK OREO

ciasto kuchnia oreo sernik na zimno
Sernik oreo marzył mi się już jakiś czas. Jednak nie mogłam zebrać się w sobie i zrealizować mojego słodkiego marzenia, bo zawsze znalazło się jakieś ale. Tym razem przyszedł dzień, w którym ochota na ciasto przezwyciężyła wszelkie przeciwności losu i powiem Wam, że to był najlepszy krok jakiego dokonałam. Sernik wyszedł przepyszny, dlatego dziś przybyłam do Was z przepisem!
Składniki (spód):
  • opakowanie ciastek oreo 176g (bez kremu, należy go ściągnąć i odłożyć na bok)
  • 1/3 kostki masła
Składniki na sernik:
  • 1kg sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 500ml śmietany kremówki
  • opakowanie ciastek oreo 176g (tym razem z kremem)

Wykonanie:

  1.  Zanim przystąpisz do kucharzenia polecam okrągłą formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Następnie rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wylej nimi spód formy. Wstaw do lodówki.
  3. Do sera dodaj cukier i wyciągnięte z ciasteczek nadzienie. Wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Kolejno podgrzej krótko w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  4. Żelatynę dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i energicznie zamieszaj/zmiksuj.
  5. Ubij śmietanę kremówkę i ostrożnie dodaj to twarogu. Na koniec dodaj pokruszone ciastka i wymieszaj.
  6. Udekoruj według uznania (u mnie dekoracja uboga, ponieważ zapędziłam się i wrzuciłam wszystkie ciastka do masy serowej, zamiast trochę odłożyć na bok).
  7. Na koniec wrzuć ciasto na trochę do lodówki by lepiej stężało.

 

 

Pozdrawiam i życzę smacznego!

7 komentarzy Write a comment

Please add an author description.

7 komentarzy

Leave a Reply