Tort czekoladowy z nutellą i malinami

Ten przepis miał pojawić się w kwietniu, ale pojawił się jeden problem. Zapisane składniki i proporcje przepadły, kartka zaginęła w akcji. Jednak teraz znów miałam okazję na eksperyment, więc zaryzykowałam i… udało się! Mam przepis na idealny biszkopt, który śmiało możecie przekroić na trzy blaty. Mocno czekolady, mokry i uzależniający.

Nigdy nie byłam fanką tortów, jeśli był to zjadłam, ale nie był to deser życia. Jedynym wyjątkiem były torty mojej babci, które każdy z nas miał na swoich urodzinach. Z racji tego, że lubię czasem zagrzać miejsce w kuchni postanowiłam spróbować swoich sił w tym temacie. Na początku korzystałam z przepisów z internetu, ale z biegiem czasu doszłam do wniosku, że spróbuję stworzyć coś swojego i udało się. Zacznę od tego, że ponad wszystko uwielbiam smak malin i nutelli, dlatego ten tort będzie mocno czekoladowy, przekładany różnymi pysznościami. Jednak pamiętaj, że Ty możesz użyć dowolnych owoców :)

Tort czekoladowy z nutellą i malinami

Biszkopt:
200g czekolady z wysoką zawartością kakao
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru

Przełożenie:
500ml kremówki (30% lub 36%)
mascarpone 500g
pół łyżeczki soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
maliny (mogą być dowolne owoce)
100ml malinówki (do nasączenia)
nutella
konfitura malinowa (może być inny smak)

Wykonanie Biszkopt
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wstaw garnek na gaz, napełnij do połowy wodą. Połóż na garnku miskę tak, by “wisiała w powietrzu”. Wrzuć do niej czekoladę. Mieszaj aż do momentu rozpuszczenia się słodkości. Odstaw do wystygnięcia.
  • Oddziel białka od żółtka. Ubij białka na sztywną pianę. Do piany dodaj żółtka (od tego etapu polecam odstawić mikser i mieszać składniki drewnianą łyżką bądź trzepaczką by piana nie opadła). Następnie wsyp cukier, stopniowo dodawaj mąkę (przesianą przez sitko!). Wlej roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  • Gotową masę wlej do tortownicy (okrągła 25cm), wstaw do gorącego piekarnika na 200stopni. Piecz ok. 30 minut – do suchego patyczka. By ciasto ładnie wyrosło, polecam upuścić je z około 30cm nad podłogą przed włożeniem do piekarnika. Nie bójcie się!
  • Zazwyczaj biszkopt piekę na wieczór przed lub tego samego dnia z samego rana by mógł dobrze ostygnąć.
  • Teraz zabieramy się do tej fajniejszej części. Przygotujmy kremy. Do jednej miski wrzuć trzy kopiaste łyżki nutelli, następnie dodaj do niej 2 łyżki mascarpone i wymieszaj. To jest ten moment,  w którym po spróbowaniu kremu teleportujesz się w najpiękniejsze smakowe doznania, haha.
Wykonanie – przełożenie i kremy
  • Następnie zabieramy się do kremu ze śmietany. Pamiętaj by śmietana była dobrze schłodzona. Wlej do miski, ubij. Uważaj by nie przeciągnąć śmietany (nie miksuj zbyt długo), ponieważ może spotkać Cię niemiła niespodzianka. Kiedy śmietana będzie sztywna dodaj 300g mascarpone. Wymieszaj. Następnie dodaj pół szklanki cukru pudru i kilka kropel cytryny.
  • Teraz zaczyna się szaleństwo. Przekrój biszkopt na trzy blaty. Dolny blat nasącz malinówką. Posmaruj kremem z nutelli, na który wyłożysz konfiturę. Możesz dodać tutaj trochę owoców. Przykryj kolejnym blatem, który posmaruj kremem z kremówki, posyp obficie malinami.
  • Przykryj swoje dzieło trzecim blatem, posmaruj ponownie kremem z kremówki, możesz to zrobić również na bokach torta. Ozdób owocami wedle uznania. Pamiętaj, że tort możesz ozdobić według inwencji twórczej – starta czekolada na wierzchu, małe bezy, liście mięty. Smacznego!

Tort z przełożeniem truskawkowym :)

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply