Nie zawsze czwartek musi być tłusty. Dziś dla odmiany niech to będzie piątek. Wczoraj udało mi się zjeść dosłownie kilka słodkości jednak nie do końca miałam czas by ucztować i świętować w jeden z najfajniejszych dni w roku. Odbijam sobie dzisiaj. W czwartek zrobiłam pączki z serka homogenizowanego i… churros, które okazały się dla mnie niesamowitym hitem.
O churros słyszałam już od jakiegoś czasu. Jednak przekonałam się do nich w tłusty czwartek, w którym postanowiłam je upichcić. Jest to hiszpański smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu pręcików. Do wykonania niezbędny jest rękaw cukierniczy bądź szpryca – choć ja osobiście polecam szprycę, bo z rękawem jest dużo brudnej roboty (albo jestem po prostu niezdarna). Można posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub bez, ale również z sosem czekoladowym. Przepis zasięgnęłam z mojej ulubionej kulinarnej strony – kwestii smaku.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 3 jajka
- Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa (będzie też dość gęsta).
- Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
- Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
- Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Sos czekoladowy:- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili
- 100 g czekolady ciemnej deserowej
- 1 łyżka masła
Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.
SMACZNEGO!
7 komentarzy
Technika podróżnika
6 lipca 2018 at 10:44Aww wygląda smakowicie :D
DaisyLine
16 września 2016 at 18:20Uwielbiam je, jadłam będąc w Barcelonie z dodatkiem pysznej gorącej czekolady. :)
Miłego weekendu!
Justyna Polska FashionbloggerStylingAndMakeupArtist
8 lutego 2016 at 21:45Mmm pyszności!
O tej porze powinno być zabronione oglądanie takich postów :)
___________________
http://www.justynapolska.com
Fashion & Beauty
aniapalka
8 lutego 2016 at 19:29jakie pyszności <3 w wolnej chwili zapraszam do mnie:*
OLJA
8 lutego 2016 at 17:38O matko jakie pyszności
16lipca.blogspot.com(klik)
Magic World
8 lutego 2016 at 13:29Mniami jakie pyszności!:))
Zapraszam do obserwacji naszego bloga !:)
Marta
6 lutego 2016 at 12:26Aj, pyszności.